Blog

20. marta 2018.

Nikola Tesla naša inspiracija

Nikola Tesla naša inspiracija

Velikani koji su stvarali istoriju, oduvek su me fascinirali i bili magični u mojim očima, poput nadljudskih bića. Nikola Tesla je jedan od njih. Iako je Tesla u svetu bio poznat kao naučnik, tek sada se prepoznaje epohalnost njegovih otkrića i njihova primena u praksi.

Nikola Tesla by Sarony 1898.

Nažalost njegova genijalnost nije prepoznata za života. Po prirodi izuzetno skroman i ćutljiv, uronjen u promišljanje koje ga je vodilo ka naučnim otkrićima, nije mario za lažne optužbe i licemerje pojedinaca.

Pre desetak godina boraveći u Južnoj Africi u razgovoru sa prijateljma iz Engleske, spominjali smo Teslina revolucionarna dostignuća. Oni su bili  u čudu da se iza tih otkrića ne krije Edison već Tesla. U startu nam nisu poverovali..kažu: “ Eh vi Srbi, zamišljate da ste baš vi u svemu prvi!”. Šta da kažem…samo sam se osmehnula i slegla ramenima. Par dana kasnije potražili su na netu i istina se ipak otkriva..Kazali su mi “ Stvarno si bila u pravu. Istina uvek mora izaći na videlo, u Teslinom slučaju: “Istina je spora ali dostižna”

Nikola Tesla Thinker

Naš veliki izumitelj na koga smo svi ponosni jer potiče sa ovih prostora, služi nam ne samo za ponos već i podsticaj da je taj veliki trud i rad, upornost isplativa.

Rođen u malom mestu Smiljan u Hrvatskoj koja je tada bila pod uticajem Austrougarske. 10. Jula 1856. Studira fiziku u Beču gde daje sebi zadatak o kreiranju naprave koja će praviti struju. Odlazi za Ameriku i počinje da radi u Edisonovoj laboratoriji. Ubrzo Edison se osetio ugroženim od Nikole Tesle i ne želi da mu isplati nagradu koju je obećao ako nađe bolji način za Edisonove pogone. Osetivši se prevarenim, Tesla napušta posao. Nalazi  investitore za svoj prvi pronalazak i njegova istorija pronalazaka se nastavlja.

Spomenik Nikole Tesle Niagarini vodopadi

Na žalost nije imao uspeha u pregovorima i njegova saradnja sa Westinghouse ga na kraju natera da pocepa ugovor koji je za njega značio milione, a za investitora bankrot. Dočekao je kraj sam u hotelskoj sobi u Njujorku.

Urna Nikole Tesle muzej u Beogradu

Naš velikan je bio izvan svog vremena i bez premca. Veliki naučnik i sanjar koji je realizovao svoje snove, a zahvaljujući njemu mi danas živimo u eri digitalnog sveta, na čijem se početku nalazi njegovo ime Nikola Tesla.

Men's T shirt Nikola Tesla

kerefekeadmin Blog - Kerefeke majica, nikola tesla, tesla, tesla majica
About kerefekeadmin

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

SWITCH THE LANGUAGE
Korpa