Blog

7. oktobra 2018.

Milunka Savić srpska heroina inspiracija za Kerefeke

Milunka Savić Kerefeke inspiracija

Srpska heroina Milunka Savić

Milunka Savic srpska heroina Prvog svetskog rata, koja se istakla svojom hrabrošću i smelošću. Izdvojila se kao prva žena vojnik obukavši vojničko odelo umesto svog brata Miluna, kog je htela da zaštiti i pođe u rat umesto njega.

Ova neverovatna žena je uzor današnjice koja je u svojoj smelosti bila ispred vremena i otovrila vrata budućih ženskih mogućnosti i prava koja su dosta kasnije dobila svoj značaj.

Nismo mnogo o njoj učili na našu žalost u školama, zbog nepravde koja joj je učinjena. U potrazi za galeriju likova za ciklus Naši Velikani koju kreiraju Kerefeke® Evin Pešić Milunka Savić je bila prva u toj galeriji ženskih portreta koji su ovekovečili svoj život na Balkanskom podneblju.

Srpska Jovanka Orleanka

Milunka Savić je bila jedna sjajna žena, koja je svojom hrabrošću i posvećenom borbom u prvom svetskom ratu i ostalim balkanskim ratovima bila više puta ranjavana.

Jedina žena na svetu koja je dobila odlikovanje Legije časti. Milunki je lično okačio francuski komandant general Moris Saraj pred postrojenim pukom francuski orden Legije časti.

1918. god.Milunka Savić dobila je pohvalu za junaštvo srpskog narednika, koja je pročitana pred strojem u stavu „mirno“ svih jedinica Antante. Takva počast nije ukazana nijednom oficiru i generalu.

Francuzi su je obožavali, nazivali su je srpskom Jovankom Orleankom.

Ovakva žena na žalost je pred kraj svog života je živela jako skromno, zaposlena kao čistačica u banci. Umrla je sama u svom stančiću na Voždovcu bez ikakvih počasti koje zaslužuje.

U dandašnje vreme se polako budi svest o šteti koja joj je načinjena. Izuzetno poštovanje za ovakvu ženu koja je toliko bila hrabra i smela ispred svog vremena Kerefeke žele da odaju počast i produže sećanje na superheroinu kao što je bila Milunka Savić.

Kuća Milunke Savić u Koprivnici kod Jošaničke Banje

Kuća u kojoj je živela Milunka Savić skoro je obnovljena, posle dugogogodišnjeg ruiniranog stanja doživela je novo svetlo.

Rođena je 24. juna 1890.  od oca Radenka i majke Danice. Početkom balkanskih ratova 1912, prerušena u muškarca i kao dobrovoljac postaje vojnik u Drinskoj diviziji. Učestvovala je u borbama, pored ostalih kod Skadra i u Bregalničkoj bici 1913. U bolnici, na lečenju od zadobijenih rana otkriva se da se iza imena Milun krije Milunka, što se ubrzo pročulo u vojsci.

Postoje mnoge knjige o njoj, izdvojili bi jednu od njih Milodrag Bogojević  autor knjige Ordenje i ožiljci koja je skoro promovisana.

Danas njeni ostatci leže u aleji slavnih u Beogradu. Tokom oktobra meseca u Jošaničkoj banji se obeležavaju Dani Milunke Savić. Nadamo se da će populacijoa ove manifetsacije biti u usponu, jer se moramo iskupiti za nepravdu koja joj je nanešena za života, a mi možem o samo pričati o njoj koliko je veliki čovek / žena bila.

Kerefeke® i Milunka Savić

Kerefeke® su izdvojie kao originalan poklon iz Srbije sa printom Milunke Savić:

Evin Pesic Blog - Kerefeke heroine, kerefeke, milunka savić, srpske heroine, žene u ratu
About Evin Pesic

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

SWITCH THE LANGUAGE
Korpa